Cat Calling en Complimenten: Onjuiste Schoonheidsidealen En Ongewilde Aandacht

3B4F4AE6-268F-472B-B5FE-508E4CFE96F8.jpeg

Iedereen vind het wel fijn om af en toe te horen dat je iets goed doet. Complimenten krijgen op het juiste moment van de juiste personen kunnen je dag helemaal beter maken. Soms wordt gedacht dat vrouwen af en toe een compliment nodig hebben, soms zelfs van wildvreemden. Dit is niet juist en moet stoppen.

Graag zie ik mijzelf als een positief persoon. Soms heb ik even een slecht humeur maar meestal trekt dat vanzelf weg. Dit is dan ook geen weerspiegeling van hoe ik mijzelf als persoon zie of omschrijf. Ook ben ik soms ontevreden over mezelf omdat ik heel zelf kritisch ben ingesteld. Dat is iets waar ikzelf mee omga en andere mensen kunnen dat niet veranderen. Vaak krijgen mensen dan de indruk dat zij mij moeten prijzen zodat ik mij beter voel over mezelf. Zo werkt dat niet bij mij en bij vele anderen.

Soms wordt er gezegd dat vrouwen teveel naar zichzelf kijken en daarom zo kritisch zijn tegenover zichzelf en hun uiterlijk. Sociale media krijgt vaak ook de schuld bij deze absurde schoonheidsbeelden. Daar ben ik het deels mee eens aangezien deze idealen via sociale media worden promoot. Aan de andere kant is iedereen nog steeds de baas over wat jij jou laat beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld minder tijd op sociale media besteed en meer tijd besteed tussen de mensen, neemt de macht van dit schoonheidsbeeld af aangezien het vooral online veel invloed heeft. Het ligt er ook aan wat jouw persoonlijke schoonheidsbeeld is en hoe die is gevormd. Sommige idealen zijn mooi maar niet reëel of natuurlijk en als je je dat beseft, kan het geen kwaad. Het is pas lastig wanneer dit irreële beeld zich omzet in een reëel streefpunt.

Vaak gelden deze extreme schoonheidsidealen voor vrouwen, waarin Kim Kardashian vaak als uitgangspunt wordt genomen. Ik vind dat mensen moeten doen waar zij gelukkig van worden, als het andere mensen maar niet schaadt of in de weg zit. Helaas vind ik het jammer als ik zie hoe hard sommige vrouwen tegen zichzelf zijn als het om uiterlijk gaat. Er kan altijd nog wel een kilo af, een rimpel weg of een vulling erin. Als vrouwen onderling elkaar proberen te complimenteren, wordt dit soms niet geloofd en weggewuifd. Veel mannen zien het dan als hun taak dit te doen, aangezien sommige vrouwen complimenten van mannen eerder aannemen. Ik heb meegemaakt dat dit zich zo ontwikkeld dat sommige mannen het gevoel hebben dat jij ze iets verschuldigd bent als zij jou complimenteren. Een voorbeeld is cat calling, wat iets heel vervelend is volgens vele vrouwen (waaronder ik). Vaak hoor ik dat dit ook op de werkvloer voorkomt en dat maakt de situatie heel ongemakkelijk, vooral als een manager zoiets doet.

Wij hebben een golf van MeToo momenten meegemaakt, zoals bij The Voice en de politieke partij D66. Het is dus niets nieuws. Het gebeurd overal, over de hele wereld. Het is bewezen dat vrouwen ontzettend veel last hebben van heel veel angst als zij over straat lopen. Dit is niet normaal en de hoeveelheid stress die vrouwen hebben door catcalling en vervelende aandacht, moet veranderen.

Dan vraag ik mij af waarom sommige mannen het gevoel hebben dat het hun taak is vrouwen te complimenteren. Als ik een compliment krijg van een vriend of goede collega is dat iets heel anders dan wanneer ik een compliment krijg van een wild vreemde. Ook hoop ik dat vrouwen goedkeuring bij zichzelf zoeken en vinden, niet bij mannen. Het gaat erom hoe jij je voelt en jezelf ziet, niet hoe mooi iemand anders jou vindt. Andermans mening bepaald niet jouw zelf waarde. Altijd streven naar een betere versie van jezelf is heel goed, als dat maar niet veranderd in extreme stappen zetten of ongewenste aandacht.

Previous
Previous

Vrouwen Vechten Voor Vrijheid: Waarom Vrouwen Extra Op Hun Hoede Zijn

Next
Next

Massale Micro-Agressie: Opmerkingen Met Onderliggende Assumpties